Erdélyben Otthon > Gasztronómia > Musaca de vinete (rakott padlizsán)

Musaca de vinete (rakott padlizsán)

Nagyon kellemes, laktató nyári étel; jó főfogásként ebédhez vagy vacsorára is, és az elkészítése sem túl bonyolult.

Hozzávalók

3 közepes padlizsán,

80 -100 dkg darált hús (vegyesen sertés-marha a legjobb),

½ l sűrített paradicsom,

10 ml víz,

2 -3 zöldhagyma,

2 – 3 gerezd fokhagyma,


só, bors, mediterrán fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, stb.),1 -2 kanál zsemlemorzsa vagy zabpehely (ízlés szerint),

450 g tejföl,

2 kisebb tojás,

150 –  200 g reszelt sajt (mozarella a legjobb),

2 – 3 paradicsom a tetejére,

olívaolaj

Elkészítés

 

A padlizsánt megmosom, levágom a végét, majd hosszában csíkosan meghámozom (hogy egy kis héja is rajta maradjon), majd 1 cm vastag szeletekre vágom. A szeleteket egy tálba beteszem és enyhén megsózom. Kb. fél órát hagyom állni, hogy a kesernyés levét ki tudjam csavarni. Mikor ki lehet már a sós levet nyomkodni belőle, sütőpapírral kibélelt tepsire rakom, kis oliva olajjal megspriccolom, és 10 – 15 percig 180 fokon megsütöm a sütőben.

Közben olívaolajban megpárolom a felszeletelt hagymát, fokhagymát, ráteszem a darált húst és fellazítom a meleg vízzel. mikor már főni kezd, hozzáadom a fűszereket, és fedő alatt 30 – 40 percig jól átfőzöm. Mikor már jó puha a hús, hozzáadom a sűrített paradicsomot, és még 5 -10 percig főzöm, hogy összeérjenek az ízek.

Egy nagyobb kerámia edényt olívaolajjal megkenek, az alját behintem a zabpehellyel (aki nem kedveli, az használhat zsemlemorzsát). Egy sor padlizsánt teszek rá ( a mennyiség felét), majd a megfőtt darált húst. A húsra rászórom a reszelt sajt felét, erre pedig ráteszem a megmaradt padlizsán szeleteket. Ekkor enyhén felverem a tojást, hozzákeverem a tejfölt, kicsi sót ˙jól elkeverem, hogy ne legyen csomós, hanem szép, krémszerű), és ezt a keveréket ráöntöm a padlizsánra, majd megszóróm a maradék sajttal.

180 -200 fokon sütöm kb 20 percig, ekkor ráteszem a vékonyra szeletelt paradicsomokat, és tovább sütöm még 20 – 25 percet.

A sütőből kiveszem, egy kicsit hagyom még, hogy összeérjenek az ízek, majd kockákra vágva tálalom. Illik hozzá a főt burgonya, bulgur vagy puliszka.

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?